A féltékenység hatása párkapcsolatunkra

Ebben az írásomban, a párkapcsolatokban gyakran előforduló féltékenységről szeretnék beszélni, hogy milyen hatással is van ránk és párkapcsolatunkra. Az emberek nagy százalékával előfordult már, hogy párkapcsolatában elkapta a féltékenység érzése.  Akár egy idegen nő/férfi megjelenése, mint harmadik fél – hogy ő biztos neked jobban tetszik, biztos vele beszélsz telefonon, neked írt emailt vagy üzenetet, vagy bármilyen módon kapcsolatba lépett veled… Biztos nem vagyok elég jó, megcsal engem, kevés vagyok és a sok önképet lehúzó jelzők elárasztják fejünket.

Ezekkel a kérdésekkel a párunk felé kifejezünk egy bizalmatlanságot, ami adódhat a bennünk felmerülő bizonytalanság érzésének köszönhetően, amit előző kapcsolatunkból vagy akár szülői mintából nyertünk meg magunknak, vagy a párunk szemszögéből pedig benne van az is, hogy ő jócskán megalapozza azt, hogy féltékenyek legyünk. A negyedik pedig fikció, aminek semmilyen módon nincs köze a valóságoz. Sokan meglepődnétek, hogy mennyi minden okozója az, hogy mit hozunk otthonról. Mit látunk gyerekkorban, amivel a szülők nem foglalkoztak, mert észre sem veszik, hogy ártanak azzal a viselkedéssel nekünk, aminek köszönhetően ilyen értékek maradtak meg bennünk. Ebből adódóan a féltékenység érzése a párkapcsolatban sok mindentől függ, hogy mitől alakul ki.

Az iménti példákat érintve, egy jó párkapcsolat alappillérei a következők:

 

  • bizalom
  • őszinteség
  • kommunikáció
  • tisztelet
  • szeretet
  • fizikai kontaktus (szerelmi együttlét)

Ezek azok a fontos dolgok, amiknek meg kell lenniük, mert ha az egyik is hiányzik, akkor már elindulnak a párkapcsolaton belüli problémák. A féltékenység java részét a bennünk lévő önbizalom hiánya okozza. Ha nem vagyunk magunkkal megelégedve, azt érezzük, hogy a tükörben amit látunk, az nem felel meg magunknak. Ha nem felelünk meg magunknak, és a párunktól sem kapunk visszajelzést, vagy kapunk, csak azt nem hisszük el, akkor következik a félreértések sorozata.

A bizalmat a kapcsolat elején igyekszünk 100%-osan megadni a másik fél részére, ha nem adjuk meg, és hagyjuk, hogy az előző kapcsolatunkban lévő sérelmek, tapasztalatok vezéreljenek minket, akkor sajnos várható a sok-sok konfliktus. Ilyenkor érdemes egy kapcsolatot őszinteségre alapozni, hogy mindent osszunk meg egymással, amit csak lehet, hogy elkerüljük a félreértéseket. Gondoljunk abba bele, hogy ha nem vagyunk őszinték, akkor mivel lesz nekünk könnyebb? Mivel lesz nekünk jobb? Ha a párunk nem fogad el úgy ahogy vagyok, akkor miért mutassak valótlant? Az egy folyamatos megfelelést, alárendeltséget eredményez, ha ezt választjuk, ha meg az őszinteséget, akkor szabad marad a lelkünk. Tisztelni a másikat egy kapcsolatban, úgy beszélni vele, ahogy megérdemli, tisztelni azért, amilyen ember, ahogy cselekszik dolgokban, ahogy gondolkodik. Nagyon sok mindent lehet tisztelni a másikban, csak észre kell venni az erényeit.

Fontos kérdés: Tisztelem magamat? Mi kell ahhoz, hogy tiszteljem magam? Ha elindulsz azon az úton, hogy saját magadat rendbe teszed, hogy milyen céljaid vannak, mit értem el eddig az életben (természetesen ezt saját magamhoz kell hasonlítani, hogy magamhoz képest, mit értem el, nem másokhoz kell hasonlítani magunkat), akkor büszkék lehetünk magunkra és tisztelhetjük magunkban például a kitartásunkat valamiben.

A felsoroltak közül, a fizikai kontaktus (szerelmi együttlét) hihetetlenül fontos dolog egy párkapcsolatban. A szerelmi együttlét, azaz a szeretet kimutatása, ahol örömöt okozunk a másiknak önzetlenül és ezt együtt éljük át. Mindenféleképpen önzetlennek kell lenni, ezen a téren és minden egyes mozzanatra oda kell figyelni és ha olyan igénye van bármelyik félnek, akkor érdemes kibeszélni mindent, hogy ne maradjon senkiben sem rossz vagy kellemetlen érzés. Képzeljük el, hogy mennyi mindent nem osztottunk meg a másikkal, csak azért mert kellemetlen volt. Mitől félünk ilyenkor? Miért hagyjuk, hogy elmenjünk egy olyan irány felé, ami nem őszinte? Félünk kimondani véleményünket, és kifejezni érzéseinket mások iránt? Miért?

Legyünk biztosak abban, hogy ezeket a párkapcsolat alappilléreit betartjuk, akkor egy kiegyensúlyozottabb, boldogabb kapcsolatot tudhatunk magunknak és nem utolsó sorban, mi magunk sokkal boldogabbak leszünk.

Ha bármilyen kérdésed, vagy elakadásod van, akkor keress bizalommal bármelyik elérhetőségem egyikén.

A Life coach szakma számomra egy hivatás, ami nagyon fontos és pontosan azért, hogy megtaláld a boldogságod az életedben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük