A család fontossága lelkünk kialakulásában

Egy olyan témát hoztam nektek, ami elgondolkodtató lesz mindenki számára. Kinek pozitív, kinek negatív értelemben főleg, ebben a mostani félelmekkel teli világban, amit megélünk. A mostani napok, hetek, hónapok nagyon is próbára teszik az emberi kapcsolatokat. Ebbe beleértve a családban lévő kommunikációs megoldásokat. Biztos sokan hallottátok azt, hogy azzal viselkedünk nem szépen, és rajtuk kitöltve dühünket, akik nem érdemlik meg. Miért? Te elgondolkodtál, hogy miért van ez? Számomra a magyarázat, az általunk felállított elvárások miatt lehetséges. A magunkban lejátszódó félelem, tehetetlenség okozta gondok, problémák nem megoldása. Egyszerűbb sokszor a másikat hibáztatni, hogy ő miatta vagyok olyan, amilyen… tedd fel magadnak azt a kérdést, hogy én mindent megteszek azért, hogy érthetően fejezzem ki az érzéseimet, gondolataimat a másik felé? Biztos, hogy nem viszi el a kommunikációmat az érzéseim sokasága, amit nem tudok magamban megoldani?

Ha a megoldást keresed, akkor már jó úton vagy, mert az Egódat félretetted és elcsendesítetted magadban, azt a hangot, ami nem jó számodra. Hiszen folyamatos feszültségben lenni nem jó, felemésztheti a sok jót, ami benned van. Nem fog megnyugodni a lelked, hanem olyanokon gondolkozol, hogy a másiknak ha éppen rossz, akkor annak örülsz. Miért is? Mivel lesz neked jobb ha a másikat látod szenvedni és látod, hogy olyan úton halad, amiről tudod, hogy fájdalmakkal teli? Vannak olyan példák, családon belül, amikor meg kell érnie, annak a beszélgetésnek, hogy mindkét fél, félre tudja tenni a haragot, dühöt, amit a másik iránt érez. Ilyenkor ajánlatos megvárni azt, amikor mindkét fél képes már higgadtan és a sérelmekkel teli énjét félretenni. Játszd le magadban és utána cselekedj.

A család számomra egy nagyon fontos dolog az életemben. Már akkor éreztem, amikor kicsi voltam. Láttam, hogy milyen irányt kapok, hogy merre menjek. Egy biztos pontnak kellene lennie, amit esetleg tovább tudsz adni a gyermekednek. Gondolok itt főleg a lelki értékekre. Minden gyermek arra vágyik titkon, akinél esetleg nem adatik meg, hogy egyszer majd az én gyerekemnek mindent meg fogok adni, amit esetleg nem kaptam meg. Nem mindenki olyan szerencsés, hogy pozitív példát lát és nagyon nehéz meglátni benne az üzenetet, ami igazán neki szól, ami a javára válik. Pedig minden esetben ott van! Azt érzed, hogy nem kapod meg a megfelelő figyelmet, vagy nem értékelik azt, amilyen vagy, az nem azért van, mert Te hibázol folyamatosan, hanem mert a szülőkben is megvannak azok az értékek, minták, amit tovább vittek az ő szüleiktől és így ütközhet a tiéddel. Ez azt jelenti, hogy nem feltétlen vagytok azon a lelki szinten, ami azt segítené elő, hogy egy jót tudjatok beszélgetni. Természetesen vannak olyan kivételek, amikor egy gyermek rossz úton van, ami ártalmas számára, de abból is tanulni kell, a felelősséget vállalni és meglátni, hogy mi miért történik. Sosem késő elindulni azon az úton, hogy leülj magaddal és feltegyél kérdéseket. Kitartónak kell lenni, mert meghozza majd a gyümölcsét.

Egy kis segítség, kérlek tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket:

Mennyire tisztán mondom ki az érzéseimet? Merem vállalni? ha nem, akkor miért nem?

Mennyire vagyok rendben saját magammal?

Mit kell ahhoz tennem, hogy a másikkal türelmesebb legyek és ne az én (EGO) jöjjön elő?

Az összes kérdésre, amit ebben az írásomban láttál, fogod tudni a választ, csak „magadban” kell lenned és figyelni a lelkedre.

Egyet ne feledj, minden ember volt csecsemő, törékeny, tini, akit segíteni kellett. Mindenki keresztül ment olyan lelki válságon, ami befolyásolta amilyen lett. Változz a javadra és hagyd hátra a dühöt, haragot, rosszindulatot és eljön az amire igazán vágysz.

Wirzen coaching